Възможно ли е детето да заобича броколи или пържоли
Снимка: Getty
1. Кулинарните предпочитания се формират в утробата
Истина. Американски учени установиха, че вкусовите предпочитания на бременната жена влияят значително върху формирането на вкусовете на нейното неродено бебе.
Учените твърдят, че вкусът и миризмата на храната, консумирана от майката, влиза в амниотичната течност и след това в кърмата.
Ако се възползвате от това, можете да привикнете детето към определен хранителен продукт още преди раждането му.
Например, ако по време на бременността бъдещата майка яде пикантна или кисела храна, е много вероятно детето да харесва храни с подобен вкус, обясняват специалисти по хранене.
2. Кърмата и адаптираното мляко имат подобен вкус
Не е вярно. Основната разлика между адаптираното мляко и кърмата е, че е тя е по-сладка и по-разнообразна на вкус (съдържа над 400 различни компонента и хранителни вещества, много от които познаваме само по име). Освен това вкусът на кърмата може да се променя в зависимост от това какво е яла майката, а адаптираната формула винаги остава същата.
Това обяснява защо кърмените бебета често са по-любопитни към храната като цяло и консумират с по-голямо удоволствие зеленчуци, в сравнение с бебетата, хранени с адаптирано мляко. С кърмата бебето получава не само полезни вещества, но и нови вкусови усещания.
3. Децата от едно семейство имат еднакви вкусове
И вярно, и невярно. Науката е доказала, че вкусовите предпочитания са генетично определени: има гени, отговорни за любовта на някои хора към горчиви или мазни храни. Но ако говорим за подрастващите, тогава формирането на хранителните предпочитания в голяма степен се определя не от генетиката, а от семейството.
Например, ако и двамата родители са обичат да ядат риба или брюкселско зеле, тогава най-вероятно децата ще възприемат този прекрасен навик. Ако родителите имат много различни вкусове, децата приемат предпочитанията на този, към който са по-привързани.
Снимка: Getty
4. Любовта към сладкото идва с раждането
Истина. Сигналите за ситост, които могат да бъдат анализирани от плода в утробата (преглъщане, сърдечна честота), стават по-ясни, когато захарта навлезе в околоплодната течност. При раждането бебето получава и необходимите захари заедно с майчиното мляко, което се състои основно от мазнини и захар. Освен това бебетата имат инстинкт за оцеляване, който ги ориентира към храни, които осигуряват най-бърз растеж и най-дълго усещане за ситост.
Американски генетици установиха, че биологичната основа на любовта към сладкото се крие в бързия растеж на детето, когато тялото се нуждае от висококалорична храна. Ето защо много деца обичат и паста и картофи, които, макар и да не са сладки, им дават повече енергия от зеленчуците.
Толерантността към миризми им позволява да се адаптират към културната среда, в която живеят.
Всички деца в Индия спокойно ядат ястия с подправки, френските деца обичат миризливи сирена, а мексиканските ядат авокадо с люти чушки, лук и царевица.
5. След третата година е твърде късно да запознавате детето си с нови храни.
Не е вярно. Вкусовите предпочитания се променят през целия живот. Точно както възрастните свикват с кафе без захар, но понякога с удоволствие опитват гастрономически новости, докато пътуват, децата над три години продължават да пробват и откриват разнообразието от вкусове.
Разбира се, с упоритите трябва да бъдете търпеливи и да се научите да преговаряте, така че в бъдеще да не се страхуват да опитват онези продукти, които преди време не са харесвали.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари